9/03/2017

Miksi Norja?




Luonnolla tuntuu olevan tosi suuri merkitys norjalaisille. Liekkö se yksi syy näiden silminnähtävään onnellisuuteen? Sen olen huomannut että täällä kaikki liikkuvat enemmän luonnossa, mitä ikinä olen nähnyt Suomessa ihmisten tekevän. Suomessa kävellään mielellään pururadoilla ja jalkakäytävillä yms. täällä taas lähdetään ja tehdään kunnon maisemalenkki, jonka aikana nautitaan ääneen maisemista, liikutaan rivakasti niin että tuntuu, ja sitten pysähdytään jollekin korkealle kukkulalle syömään eväät ja juomaan termoksessa olevat kahvit. 




Norjasta voisi suomalaiset ottaa mallia vaikka siitä, että täällä ei puhuta rahasta, omistuksista tai muusta materiaalisesta. Ihmiset luottavat täällä tulevaisuuteen ihan eri tavalla. Moni tuntee, että raha on kierrätystä varten, eikä sillä niin väliä mitä ostokset maksavat. 
Alkuvuosina ihmettelin ihmisten rentoutta, ja että ei hötkyilty mihinkään, ihmiset olivat hyvin lempeitä, ystävällisiä ja rauhallisia. ERITTÄIN POSITIIVISTA kansaa siis. 


Kuvassa osin Breivikbotnin kylää


Täällä kun töissä vietetään paljon, aikaa on senkin oltava mukavaa. Kaikki haluavat saada työt tehtyä, mutta sosiaalisuudesta työpaikalla silti ei tingitä. Kahville voi mennä aina milloin haluaa melkeinpä, niin kiire ei ole koskaan. Kollegojen kanssa puhumiseen löytyy myös aina aikaa. Täällä halutaan nauttia jopa siitä työelämästä, ja satsataan työntekijöiden viihtyvyyteen. Senhän norjalaiset osaavat, elämästä nauttimisen. "Vi skal KOSE oss" - "det skal bli så koselig" - "kos dæ"... Niillä on sille jopa oma sana, tuo KOS. (lausutaan "kuus").




Norjassa pidetään kovin tärkeänä, että kenelläkään ei ole paha mieli. Siispä se näkyy erityisesti suomalaiselle ystävällisyytenä ja lämpönä, huomioonottavaisuutena. Asioihin suhtaudutaan rennosti. Alt ordner seg, se on ollut ainakin minulle elämässä kovin tärkeä opetus. Maailma ei kaadu, jos jokin asia menee pieleen tai jää juuri tänään tekemättä, huomenna on uusi päivä. 

Sen lisäksi, että se nyt on laulavan nuottinsa yksi kauneimmista, sydäntälämmittävimmistä kielistä, joita minä tiedän, näin suomalaisen näkökulmasta se on myös näppärästi pikkuisen helpompi oppia kouluruotsi pohjana. Ja ne murteet, voi miten hienoa se onkaan että niistä pidetään kiinni, ei anneta kuihtua silloinkaan kun muuttaa toiselle puolelle maata. Usein niin käy Suomessa, varsinkin kun muutetaan kehäkolmosen ulkopuolelta pääkaupunkiseudulle, ihmiset alkavat puhumaan "slangia" suurinpiirtein! 

Saa kysyä ja kommentoida! 


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti