8/27/2017

Saksalaiset polttivat Sørøyankin 1944-1945


Kvithellhula Sørøya




KVITHELLHULA



Saksalaiset polttivat kaiken Finnmarkissa, samallalailla kuin Lapin sodassa Suomessa. Tälle saarellekin osasivat tulla. Lokakuussa 1944 tuli Sørøyalle evakoitumismääräys. Norjan hallitus oli radiossa nimittäin luvannut, että nämä evakkoon lähteneet tullaan pelastamaan englantilaisten laivoilla, niitä ei kuitenkaan jokaiseen luvattuun paikkaan tullut koskaan. Osa ihmisistä täältä toki lähti noilla tänne tulleilla aluksilla Englantiin. Osa asukkaista jäi asumaan luoliin. Luola-asukkaille tuli pitkä talvi. Tälle Kvithellhula luolalle asettui asumaan 35 ihmistä kolmen kuukauden ajaksi, keskellä talvea 1944-1945.
Tämä ei ole ainut sota-ajan evakkoluola, näitä on ympäri saaren rannikkoa.


KIVIKERROSTUMIA KVITHELLHULA

KVITHELLHULA LUOLA NÄKYY TÄSSÄ

Saksalaiset sotilaat eivät koskaan löytäneet näitä luolissa asuvia norjalaisia. Palataanpa vielä hetki taaksepäin. Nämä kun olivat saaneet evakoitumismääräyksen jo, ja silloin tiesivät että heillä on nyt aikaa etsiä piilopaikka. Niinpä he olivat päättäneet mennä laittamaan sen Kvithellhula luolan kuntoon jo etukäteen. He teurastivat karjaansa ja suolasivat lihaa, jotta se ei pilaantuisi ja sitä voisi syödä pitkään, ja jotta sitä olisi niin paljon että kaikille riittäisi. Heillä oli venekkin piilossa luolan lähellä, niin miehet pystyivät käymään kalassa. Jauhojakin heillä oli, pannukakkuja olivat luolassa paistaneet. Naiset olivat tuoneet pannuja ja kattiloita mukana. Alussa heillä oli ollut lehmäkin siellä mukana, ei luolassa vaan nurmella luolan toisella puolella. Lokakuussa 1944 ei vielä ollut lunta. Luolan asukkaat olivat käyneet luolan ulkopuolella kun oli pimeää. Kaamosaikana päivälläkin on aika pimeää. Nuotiota pitivät vain pimeän aikaan, jotteivät saksalaiset olisi nähneet savua.

Luolassa kaikki oli aina ollut märkää. Siellä oli haissut märät vaatteet ja villasukat. Talvimyrskyjä kun oli tulivat hyökyaallot myös luolan sisälle asti. Siksi lapset oli aina luolan takaosassa, rullalle käärittyjen patjojen takana myrskyn aikaan jotta aallot eivät veisi heitä mukanaan.



NÄKYMÄ MERELLE


Samoissa maisemissa kasvaa hillaa hyvin. Sieltä samoilta seuduilta nämä alla olevat kuvat.


LAKAN POIMINNASSA

TÄÄLLÄ KASVAA MAHTAVIA LAKKOJA

ULJAITA MAISEMIA

HYVÄÄ MARJAMAASTOA 

KORKEUSEROT HUOMATTAVAT

LAKKAA PUNAISENAAN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti