9/16/2017

Viikonlopun virkkeitä mm.sauna

Kantosiipialus Loppøy

Tänä perjantaina poika kokeili toista matkustamismuotoa, nimittäin kantosiipialuksella Altasta Hammerfestin kautta Hasvikkiin. Vaihto Hammerfestissa. Aikaa kuluuu matkantekoon 3.5h sen 6h sijaan mitä bussi/lautta yhdistelmällä menee. Nopeampi vaihtoehto siis. Kantosiipialuksen kuva tästä   linkistä. On todella hyvä, että näitä vaihtoehtoisia kollektiivimatkustusmuotoja on olemassa opiskelijoille. Täällä Finnmarkissa on oma nuoriso/opiskelija kuukausikortti, joka puhelimeen ladataan, appseistä löytyy. Maksaa 250NOK ja sillä saa 30 päivää eli kuukauden verran rajattomasti kulkea ilmaiseksi bussilla ja kantosiipialuksella. Edullinen. Lauttamatkojen hintoihin tuo appsi ei kuitenkaan vaikuta, se vähän harmittaa!
Näet Ung Finnmark appsistä enemmän tästä.

Loppøy saapumassa Hasvikin satamaan 


Tänään on lauantai. Minulla on koululla oma saunavuoro lauantai-iltaisin. Koululla on iso sauna, uima-allaskin on mutta se täytetään vasta syysloman jälkeen joka vuosi. Saunaan on kiva mennä ottamaan kunnon löylyt, viihdyn hyvin 80 asteisessa saunassa. Hyvä, että näitä palveluja on olemassa ja vuoroja saa varata. Tämä on jo monivuotinen tapa. Sauna on niin parhautta!


Saunakassi 

Norjalaiset eivät oikein välitä saunasta muuten kuin uinnin välissä ja jälkeen. Se on kun ei ole kasvanut ja elänyt saunakulttuurissa, niin se tuntuu monesta oudolta. Moni ei kestä kuumuutta, ei ymmärrä sitä että saunassa hikoillaan, ja siellä rentoudutaan.

Minulla on aina mukanani yksi tai kaksi saunatuoksua. Tykkään että tuoksuu koivulle, tai piparmintulle!


Saunan kiuas

Sanotaan, että on lottovoitto syntyä suomalaiseksi. Varmaan pitää hyvin pitkälle paikkansa, tietysti riippuen siitä  mihin verrataan. Mielestäni se on kuitenkin lottovoitto jo saunankin vuoksi. Kovin monessa maassa ei saunominen ole yhtä itsestään selvää, tunnettua ja hyväksyttyä kuin Suomessa.

Sauna on mielestäni myös "pyhä" paikka. Siellä kuuluu olla tietyllä tapaa, istutaan hiljaa, ajatellaan, puhutaan hiljaa, lämmitellään lempeästi, ei meluta ja muutenkiin ollaan rauhallisesti. Omaa saunaa kaipaan varsinkin talvella, kun paleltaa tässä norjalaisessa talossa villapuseronkin sisällä, olisi hienoa kokea muutama hetki lämpöä lauteilla. Minulla oli sauna vielä edellisessä elämässä, mutta minä muutin siitä yhteisestä talosta pois! Isäni kävi sen sinne rakentamassa, ja kyllä oli hyvä sauna ja hyvät löylyt! Sitä on ikävä. Onneksi kylpyhuoneessa on lattialämmitys, niin tarkenen talviaamuisin käydä suihkussa, untuvapeiton alta herättyäni. Lämmin sauna talvi-iltana omassa kodissa on nyt haave...


.
Saunan lauteet

Pukuhuone 
Kuinka ihanaa onkaan istahtaa saunan lempeään lämpöön, laittaa silmät kiinni ja vaan nauttia! Ihana sauna!



1 kommentti:

  1. Enjoyment to read. You've composing expertise. I loved your Tale. How did you find it?    saunajournal.com

    VastaaPoista