9/26/2017

Vohvelit - norjalaisten herkku





Tämäniltainen kahvi-vohveli tuokio 😋

Tänään innostuin sitten iltasella tekemään vohvelitaikinan, siitä kun on aikaa kun viimeksi itse niitä olen tehnyt!

Kerrottakoon vohveleista sen verran, että niitä norjalaiset tarjoavat vieraille, vähän niinkuin suomalaiset kuivakakkua ja pullaa. Jokaisessa taloudessa on vohvelirauta. Lauttojen kanttiineissa myydään vohveleita, ulkoilmatapahtumissa esim. retkellä voidaan paistaa vohveleita... eli nämä ovat helppoja ja makeita tarjottavia ja nämä kaikille maistuvat.
                                                       
Tästä inspiroituneena voin kertoa teille tarinan tähän liittyen. Vanhempani olivat täällä käymässä kylässä kun poikani oli päiväkodissa, ja päiväkodissa oli vietetty juuri edellisellä viikolla isovanhempien päivää, jolloin lasten isovanhemmat oli kutsuttu päiväkotiin kahville ja vohveleille 💙Kun poikani oli päiväkodissa kertonut että mummu ja vaari ovat tulleet kylään, tuli kutsu päiväkotiin jo seuraavana päivänä. Toiselle päiväkodin osastolle oli pöytä katettuna - tarjolla oli vastapaistettuja vohveleita ja kahvia. Lapset joivat mehua ja söivät vohveleita. Olin tuolloin töissä samalla päiväkodilla, joten toimin siinä sivussa sitten tulkkina kumminkin päin. Toki äitini osaa englantia, että hän sillä hyvin pärjäsi. Tällaisia nämä norjalaiset ovat, osaavat yllättää ja ottavat kaikki vastaan niin ystävällisesti. Siitä jäi hyvä muisto mummulle ja vaarillekin, muistavat sen vieläkin.
                                                       
Vohveleille jotkut voitelevat ensin voita, siihen päälle joko tavallista tai ruskeaa juustoa, ja siihen päälle vielä omatekoista lakkahilloa. Toinen yleinen tapa on laittaa vohvelille kermaviiliä ja mansikkahilloa. Minä itse tykkään syödä vohveleita ruskean juuston, fløtemysost ja mansikkahillon kera. Toinen tapa miten näitä voi syödä on laittaa päälle vaniljajäätelöä, myös poikani rakastaa tätä makuyhdistelmää.

Seuraavalla reseptillä valmistat perinteiset hapanmaitovohvelit! Reseptin on suunnitellut Norjan suurin leivontablogi, Det søte liv, hapanmaitovohvelit ovat paksuja ja herkullisia vohveleita jotka valmistetaan lisäämällä taikinaan hapanmaitoa, vaikka piimää. Vohveleista tulee meheviä ja muistuttavat koostumukseltaan räiskäleitä.


Ohje: 

100g voita

4 munaa

2dl sokeria

1L hapanmaitoa (kts.vinkki)

2tl ruokasoodaa

500g vehnäjauhoja




Valmistus:

Sulata voi ja anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi.

Sekoita mukaan hapanmaito, ruokasooda ja voisula. Lisää sitten jauhot parissa osassa ja sekoita, kunnes taikina on paksu ja tasainen.

Anna taikinan turvota n.30 minuuttia. Paista vohvelit. Lisää voita rautaan paiston aikana.

Tarjoile haluamillasi lisukkeilla!





Vinkit!


💗 Voit käyttää erilaisia hapanmaitoja, kuten piimää tai kefiiriä. Vähärasvaiset tuotteet toimivat myös mainiosti.

💗 Vohvelit maistuvat parhailta juuri paistettuina, joten kaikkea taikinaa ei kannata paistaa kerralla jos tiedät että vohveleita ei tulla syömään heti paiston jälkeen. Voit säilyttää taikinaa jääkaapissa usean päivän ajan. Mikäli taikina paksuuntuu liikaa, voit sekoittaa hieman maitoa tai piimää taikinaan ennen paistoa.





Lähde: Det søte liv
Kuvat: Omat 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti