9/02/2017

Norjalainen aamupala

Aamupalakollaasi




Rauhalliset lauantai-aamut vapaaviikonloppuna ovat vain niin parhaita. Tänään varsinkin oli kiva kattaa aamupala, kun lapsikin on kotona! Itse aloitan aina, myös arkisin laittamalla kahvin tippumaan. Mikä ihana kahvin tuoksu siitä leviääkään joka paikkaan. 

Tänä aamuna pistin pöytään sellaisia herkkuja, mistä tiedän Kimin tykkäävän. Ehkä ne ovat vähän myös tyypillisiä norjalaisia herkkuja. Aina pitää olla leipää, ja se ei ole ruisleipää vaan sekaleipää, pehmeää sellaista. Keitetyt kananmunat ja kaviaari kuuluvat yhteen ehdottomasti, ja en osaisi minäkään enään syödä ilman kaviaaria, kyllä se vaan on niin hyvää. Sitä saa kätevästi tuubissa. Suomessa on mätitahnaa, mutta se ei ole aivan tämän veroista. 

Perinteinen norjalainen ns. ruskea juusto, eli herajuusto kuuluu aamupalapöytään ehdottomasti. Se on yleensä lehmän maidosta valmistettu makea juusto. Sen väri ja maku syntyvät valmistusprosessissa kun maito ja hera karamellisoituvat keitettäessä. Maistuu siis vähän samalle kuin suomalainen juhannusherkku "punainen hera". Tätä juustoa käytetään mm. vohveleiden kanssa, ja sillä voi myös maustaa kastikkeita. Leivän päällä tämä maistuu makealta, ja päälle voi mielellään vielä laittaa mansikkahilloa. 

Erilaiset tuoremehut, meillä oli nyt Trooppista nektaria. Kimin mielestä parasta mehua. Tottakai pirteän väriset ja hyvän makuiset kasvikset ja hedelmät kuuluvat mielellään myös aamupala pöytään. Meillä oli tänään pikkupaprikoita, appelsiinia viipaleina ja punaisia viinirypäleitä. 

Kreikkalainen jogurtti on hyvää, siksi meillä oli sitä myös aamupalalla. Ihanan pehmeän makuinen, samettinen, suussasulavan silkkinen. Näillä lähtee aamu hyvin käyntiin. 


1 kommentti: