8/29/2017

Middag







Ruoka on Norjassa tärkeä elementti. Middag eli päivällinen on päivän kohokohta,  päivän tärkein ateria. Päivä ei ole onnistunut jos ruoaksi ei ole jotain hyvää ja kotitekoista! 

Minun tiistaipäivän päivällinen oli Toron "laksepanne med kremet sitron" eli  lohta sitruunakermassa noin karkeasti käännettynä. Kastikeainekset sekoitetaan vesikermaseokseen joka paistinpannulla kuumennetaan, sekaan laitetaan isohkot lohenpalaset - käytin itse Vesterålin pakastelohta. Norjalaisia makeita kirsikkatomaatteja sekä norjalaisia sokeriherneitä heitetään pilkottuna sekaan ja annetaan kypsyä siinä hiljalleen kiehuen. Tämä ihana "laksepanne" syödään keitettyjen perunoiden kanssa. Nekin muuten olivat norjalaisia! Suosin aina kun mahdollista, kotimaista. Norjassa kun asun niin norjalaiset raaka-aineet ovat minulle kotimaisia. 

Norjalaisia Hardangerin luumuja tuli tänään kaupalle ensimmäistä kertaa tälle syksylle. Näitä on odotettu. Makeita ja mehukkaita olivat.  Niin, ja jos ei jollekulle vielä ole selvä, niin minähän olen töissä Joker kaupassa, juuri siinä samassa kaupassa mistä kaikki nämä ihanat ruoat olen ostanut. Ollut jo 12 vuotta samassa duunissa. 

Kauppamme alakerrassa on myös suurkeittiö, jossa valmistetaan lähiruokaa. Kalatuotteisiin raaka-aineet saa ihan vieressä olevasta satamasta. Suurkeittiössä valmistetaan fiskekaker, eli kalapihvejä, kalapullia, kylmäsavustettua lohta, savustettua turskaa, turskankieliä pakasteena,ym. Lihatuotteista suosituimpia ovat karbonader, eli lihapihvit. Niitä saa naturellina, chilin kanssa, tai juustolla ja pekonilla maustettuna. Nämä kaikki täällä tehdyt tuotteet ovat hyvin kysyttyjä ympäri Finnmarkkia ja Tromssaa. Näitä tuotteita ajetaan parilla autolla sinne tänne viikon aikana. Kerran vuodessa ovat aina ruokamessuilla mukana Oslossa, ja siellä suosio on aivan päätähuimaava. Kaupungeissakin asuvat norjalaiset rakastavat kotiruokaa ja osaavat arvostaa lähiruokaa, joka on valmistettu tuoreista raaka-aineista. 

Tässäpä vielä lähikuva valmistamastani ruoasta - God appetit! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti